Maison

Title Image

Belysning – lampor och sånt!

Belysning – lampor och sånt!

Pliseelampskärmar är höstens största hit! Själv tycker jag att de är underbara! Det finns så många snygga lampor där ute med olika funktioner, som kan både skapa stämning, ge bra arbetsbelysning, eller bara allmänt ser vackra ut!

Ljus påverkar vårt humör och välbefinnande, ofta utan att vi tänker så mycket på det. Tänk så mycket härligare det är när solen skiner, eller hur mysigt det känns att sitta framför en varm brasa.

Nu närmar vi oss i norden den mörkaste tiden på året, och det kan vara skäl att se över hur belysning fungerar hemma hos dig.  Att inreda med ljus är en konst, och ljus är tillika en inredningsdetalj som ett funktionellt måste. Du behöver ljus i ditt hem av flera anledningar. Ljus skapar trygghet, och bidrar samtidigt med en mysig och ombonad atmosfär. Ljus hjälper dig kort och gott att göra vad du vill, när du vill och var du vill.

Här tänkte jag dela med mig av några praktiska råd om hur du skapar en ljussättning som är både trivsam och praktisk.

  • Ljuskällor:

Man brukar tala om att det i varje rum, beroende på dess storlek behöver finnas 3-7 olika ljuskällor för att ge ett behagligt jämt ljussken i ett rum. Ett rum behöver en mix av både spridt och riktat ljus för att ge en såväl praktisk som trevlig miljö. Dessa ljuskällor kan vara allmän belysning, stämningsbelysning och funktionell belysning.

Med allmän belysning menar man: ett mjukt ljus som ger dig en god överblick av hela rummet. Allmänbelysning är även viktigt om du t.ex. letar efter dina nycklar, som gör att du behöver ljus med stor spridning i hela rummet.

Med stämningsbelysning menar jag: ett mjuk och mer hemtrevligt ljus som skapar en känsla i rummet. Ett bra sätt att skapa stämningsbelysning är att placera mindre lampor som sprider ett diffust ljus på olika ställen.

Med funktionell belysning avser jag: en belysning som skall underlätta för dig när du läser, hackar en lök eller spelar sällskapsspel. Funktionsbelysning lyser upp ett begränsat område med ett koncentrerat och riktat ljus.

  • Placering: 

Placera dina lampor på olika höjder för att skapa ett varierande ljus. För att veta var i rummet du behöver spritt eller riktat ljus ska du fundera på vad du gör i rummet och var i rummet olika aktiviteter sker.

  • Välj rätt lampa:

Att välja ljuskälla till sin lampa är inte alltid lätt. Led lampor är ett bra alternativ eftersom de dra mindre ström och har en mycket lång livslängd.

Ljusstyrka mäts i lumen (lm).
Då det gäller lumen gäller följande:
Stämningsbelysning: 220 – 360 lumen
Allmänbelysning: 400 – 470 lumen
Funktionsbelysning: 806 – 1 520 lumen

Lampans färgtemperatur (kallt/blått eller varmt/gult) mäts i Kelvin (K). I hemmiljö är det lämplig med 2700 – 3 000 Kelvin. Ljuskällor som har ett lågt kelvin ger ett varmare ljus vilket är idealiskt för avkoppling. Kallare ljus passar bra när du till exempel arbetar eller lagar mat.