Maison

Title Image

Inred med grönväxter

Inred med grönväxter

Att växter och grönt kan förändra och till och med förvandla ett hem är ingen underdrift. Det är därför det bästa komplementet i din inredning för att få till den där ombonade känslan som gör hela skillnaden. 

Det finns många anledningar till varför vi har gröna växter i våra hem. Vissa har det enbart för att inreda, för att de är vackra. Andra har växter för hälsans skull, för att få ett bättre inomhusklimat med renare och fuktigare luft. Intressanta forskningsresultat från Kina och Japan visar också på lägre blodtryck och minskad kortisolmängd vid användning av krukväxter! Krukväxter hemma gör också inomhusluften bättre och fuktigare samtidigt som de tar hand om farliga partiklar i luften. 

Det finns en växt för alla. Det gäller att välja ”rätt” sort beroende på vem du är och hur du bor. Skapa sen en rutin för skötseln.
Här är några tips på hur du kan tänka då du inreder med växter: 

  • Stora växter: Använd med fördel riktigt stora gröna växter på stora ytor eller om det är högt till tak. På stora ytor fungerar det också att ha stora växter mitt i rummet, då blir de nästan som en möbel och kan fungera som rumsavdelare. Även i ett mindre rum är det snyggt med en stor växt, men då kan du placera den i hörn, så den inte känns i vägen. 
  • Komposition: Satsa hellre på två till tre mindre eller en stor växt på samma ställe. Prova att ställa några växter på piedestaler för att trolla fram olika höjder. Placerar du flera växter tillsammans och vill att varje växt ska synas bättre, använd då växter med olika bladform och färg.

    Placering: Det som ska undvikas, oavsett vilken yta man har, är växter i storlek avsedda för fönsterkarmar på golvet. De är alldeles för små. Inredning måste vara praktiskt och balanserad. Tänk även på växternas utseende och form; placera inte växter så man kan skada sig på, till exempel spetsiga blad, i ögonhöjd. 
  • Snittblommor: Våga inreda med snittblommor, det är både väldigt vackert och ger hela rummet en lyxig och fräsch känsla. Det behöver inte kosta en förmögenhet! 

Vi har alla olika smak och förutsättningar men det finns inga regler. Det går inte att göra fel med växter! Dessutom passar gröna växter ihop med alla material och färger i hemmet.